033_4615942

Garage van Beek in de krant

Garage van Beek Soesterberg

30-03-2017
Afgelopen week was Leo de Vries van het Algemeen Dagblad op bezoek in het kader van het 50-jarig bestaan van Garage van Beek in Soesterberg. Hij heeft een mooi stuk geschreven in de krant over het onstaan van ons autobedrijf en de ontwikkelingen door de jaren heen. Wij willen iedereen erg bedanken voor de afgelopen 50 jaar.

 

Hieronder een greep uit het artikel over onze autogarage in Soesterberg. Voor een uitgebreide reportage, zie de link: http://www.ad.nl/amersfoort/van-witkuif-tot-mustang~ae45449f/

 

 

Van Witkuif tot Mustang

TOEN EN NU - Vijftig jaar geleden veranderde een kippenhouderij aan de rand van het bos op de grens van Soesterberg in een bescheiden autogarage. De autotechniek schreed sindsdien voort en garage Van Beek groeide, maar de gastvrijheid bleef.

 

Wie vanaf de royale Amersfoortsestraat de lange steeg naar autogarage Van Beek indraait,  komt na 150 meter op een groot achterterrein aan de bosrand. Het dikke grind knerpt onder de banden en als de motor zwijgt, ziet de bestuurder zich omringd door een rode Mustang, een tachtigerjaren BMW 3-serie, Nissan Patrol sleepwagen, een Mini, Porsche en een zwarte Volvo.

Achter het brede raam monstert garagehouder Rob Steenman (60) de bezoeker én zijn vervoermiddel over de rand van zijn leesbril. Wie vervolgens het kantoor betreedt, kan een luide blaf verwachten van garageherder Bello, die zich schielijk terugtrekt na een kort bevel van mede-eigenaar Helma van Beek (57) vanaf haar vaste plek achter het bureau in de hoek.

Garage Van Beek. Een universeel autobedrijf zoals je die kent van vroeger en zoals velen hem nu ook nog graag zou zien. Geen anoniem glazen paleis aan de snelweg waar je je sleutels afgeeft om je auto achter de schermen te zien verdwijnen, maar een garage waar de werkplaats openstaat en waar de monteurs je kennen.


Bomen

Jos, Jeffrey of stagiair-monteur Giano lopen nog gewoon even met je mee om een blik onder de motorkap te werpen en boven de draaiende motor alvast wat te bomen over de aard van de storing. ,,De klant interviewen'', noemt Rob dat. Net zoals een bakje koffie en een korte babbel belangrijke informatie kan opleveren voor de diagnose.

,,De deur stond vroeger bij ons ook altijd open'', zegt Helma, die geboren en getogen is op deze plek. ,,We hadden thuis geen rooie cent, maar toch liep iedereen altijd even binnen. En als er eens een klant uit Apeldoorn was die een dag moest wachten op een onderdeel, dan bleef die gewoon bij ons slapen.''

In de jaren na de oorlog hielden Helma's ouders hier kippen ,,Het heette toen Hoenderpark De Witkuif. Mijn moeder verkocht onder andere eieren aan de deur. Veel mensen kennen haar nog als 'het schillenvrouwtje van Soesterberg'. Mijn vader was wegwerker.'' 

Op oude foto's is te zien dat het toen nog veel grotere perceel van een hectare vooral bestond uit weilandjes waar paarden, schapen en zelfs koeien werden gehouden. ,,Hiernaast was een boomgaard'', herinnert Helma zich nog. 

Rob kwam in 1977 in beeld. Helma kende zijn broer van school en tijdens een verjaardagsfeestje van Helma in de autospuitcabine kwam Rob ook mee en klikte het direct tussen die twee. Een van hun beide zoons, Jeffrey, werkt nu in de zaak. Ook bij hem zit het sleutelen in zijn bloed. ,,Toen ik klein was, kreeg ik al een motorblok cadeau voor mijn verjaardag'', zegt Jeffrey tijdens een boterhampauze. ,,Met een strik eromheen.'' 


Crisis

Helma en Rob waren tot 2008 niet zakelijk betrokken bij het garagebedrijf. Helma was boekhouder en Rob systeembeheerder op een school. Toen Helma's broer Harry in 2008 overleed, besloten ze de zaak over te nemen. ,,Net voor de crisis'', zegt Rob niet zonder gevoel voor humor. Dankzij een trouwe klantenschaar, mond-tot-mondreclame én met behulp van monteur Jos (in dienst sinds 1980!) overleefde de garage de moeilijke jaren. 

Het bedrijf wist zelfs gestaag uit te bouwen. De werkplaats werd gemoderniseerd om mee te gaan met de voortschrijdende techniek van de auto's. Nu wordt er gebroed op de aanschaf van een derde brug. ,,Maar alleen als we genoeg gespaard hebben'', stelt boekhouder Helma als voorwaarde. De laatste ontwikkeling betreft de komst van de elektrische auto's. ,,Daar mag de jonge garde zich over buigen'', zegt Rob.

Nog altijd staat de deur wijd open bij garage Van Beek. Het lijkt soms wel de zoete inval. Hun mooie en historische plek in het groen, pal naast het ecoduct, zullen ze na al die jaren nooit vaarwel zeggen. ,,Een unieke plek'', verbetert Helma.